Dieta odchudzająca. Z czym to się je?
Na diecie odchudzającej należy unikać produktów, które są wysoko przetworzone, zawierają dużo tłuszczu, cukru, soli lub pustych kalorii. Takie produkty nie tylko dostarczają organizmowi zbyt dużo energii, ale także nie zaspokajają głodu, nie zapewniają odpowiedniego odżywienia i mogą sprzyjać rozwojowi różnych chorób. Oto niektóre przykłady produktów, których należy unikać na diecie odchudzającej:
Słone przekąski, takie jak chipsy, paluszki, precle, krakersy czy orzeszki. Są one bogate w tłuszcz i sól, które zwiększają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca. Ponadto nie nasycą organizmu i mogą prowadzić do podjadania1.
Cukier biały i słodycze, takie jak ciastka, ciasta, czekolada, lizaki czy cukierki. Są to źródła pustych kalorii, które nie dostarczają żadnych wartościowych składników odżywczych. Cukier biały podnosi poziom glukozy we krwi i stymuluje wydzielanie insuliny, co sprzyja odkładaniu tłuszczu.
Białe pszenne pieczywo i inne produkty z mąki pszennej typu 650 lub wyższego. Są to źródła prostych węglowodanów, które szybko się trawią i podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie dają uczucia sytości i mogą prowadzić do napadów głodu. Zamiast nich lepiej wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, które są bogate w błonnik i witaminy z grupy B4.
Tłuste mięsa i mięsne przetwory, takie jak kiełbasy, parówki, salami czy szynka. Zawierają one dużo tłuszczu nasyconego i cholesterolu, które zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Ponadto mogą zawierać szkodliwe substancje dodawane podczas produkcji, takie jak konserwanty, barwniki czy aromaty2. Lepiej wybierać chude mięsa, takie jak kurczak, indyk czy ryby.
Śmietana i tłuste sery. Są to produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii. Nie sprzyjają one odchudzaniu i mogą powodować problemy trawienne u osób z nietolerancją laktozy. Na diecie odchudzającej lepiej jest sięgać po chude produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefiry czy twarogi.