Co dobrego można zjeść na śniadanie?
Czy wiedzieliście, że śniadanie może być jednocześnie dobre, smaczne oraz zdrowe? Jak najbardziej jest to możliwe. Oto przykładowe pomysły na pożywne śniadanie, któe Cię nakarmi, ale od któego nie przytyjesz.
Owsianka z bananem i orzechami
Ugotuj płatki owsiane na mleku lub wodzie, dodając szczyptę cynamonu i odrobinę miodu lub ksylitolu do smaku. Pokrój banana na plasterki i posyp orzechami włoskimi lub laskowymi. Wymieszaj wszystko razem i ciesz się pysznym śniadaniem.
Omlet z szpinakiem i serem feta
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę. Dodaj umyty i osuszony szpinak i duś przez kilka minut. Roztrzep jajka z solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wlej jajka na patelnię i smaż omlet na małym ogniu do ścięcia się jajek. Posyp serem feta i podawaj z razowym chlebem lub pieczywem chrupkim.
Koktajl jagodowy z jogurtem:
Zmiksuj w blenderze jogurt naturalny (możesz użyć też kefiru lub mleka roślinnego), garść jagód (możesz użyć też innych owoców), łyżkę nasion chia (możesz użyć też siemienia lnianego lub otrąb) i łyżeczkę miodu lub ksylitolu do smaku. Przelej koktajl do szklanki i udekoruj świeżymi owocami lub listkami mięty.
Kanapka z awokado i jajkiem
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i usmaż na niej jajko sadzone lub gotowe na twardo. Posmaruj kromkę razowego chleba masłem orzechowym lub hummusem. Pokrój awokado na plasterki i ułóż je na chlebie. Połóż na wierzchu jajko i posyp solą, pieprzem i papryką słodką. Możesz też dodać kilka plastrów pomidora lub ogórka.
Pudding chia z mango
Wymieszaj w miseczce nasiona chia z mlekiem kokosowym (możesz użyć też innego mleka roślinnego) i łyżeczką miodu lub ksylitolu do smaku. Odstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały i utworzyły galaretkowatą konsystencję. Pokrój mango na kawałki i zmiksuj w blenderze na gładki mus. Wyłóż pudding chia do słoiczka lub kubeczka i udekoruj musem z mango. Możesz też dodać kilka orzechów, wiórków kokosowych lub granoli.